Nytt
________________________________________________________


23 nov-17 dec 2017
Välkommen på vernissage torsdag den 23 nov kl 17-21!

Galleri Skomakeriet
Högbergsgatan 24 Stockholm

Monument över maktlösheten

Händer. Handens transaktion. Handflator som möts och bildar nya helheter. Handslagets hoppfullhet om nya höjder. Händer som kan hålla alldeles för hårt, om de vill. Eller hålla hotet i luften.
En hand som hatar, en annan håller den het.

Det är inte våra händer.

Samförståndet. Som en sekt ser på saker. Som när en cirkel sluts. Så som solen smeker swishiga tyger som swishar sida vid sida. Som en symfoni av samstämmighet.
Som livets självklarhet.

Så kommer det för alltid fortsätta.

Frustrerad. För vad skulle vi göra för att försvara oss? Vi har ju förmågan men inte förtroendet. Förstå att vi har förstått; festen är över för oss. Fastän vi ville få ett slut innan det var försent.

Fy fan.

Men våra minnen av maktlöshet kommer resa sig
som monument över vår tids misslyckanden.


Det här är en utställning om träd. De träd som jag inte kommer måla trots att jag mer än gärna vill. Och träden som poeterna väntar på att få skriva om en dag.
Så varför pratar vi om träd när världen håller på att brinna upp? Och hur skulle jag kunna måla träd eftersom det innebär tystnad om så mycket grymhet? Jag vill inte måla träd, jag kan inte måla träd. Men jag målar för att det inte finns något annat jag kan göra.

De är vår tids misslyckanden, målningarna är monumenten över min maktlöshet.


________________________________________________________

Ni borde vara räddare
16 september- 15 oktober 2017

Välkommen på vernissage!
Lördag 16 sep kl 11-16
Utställnigen invigs och introduceras av Ella Tillema och Peter Hagsér kl 14.30

Fri entré! Öppet tis-sön 11-16 ons 11-19 mån stängt
KONSTHALLEN TROLLHÄTTAN, Nohabgatan 11B www.periferi.nu


Ni borde vara räddare
är en utställning om att vara människa i en tid då mänskliga egenskaper inte efterfrågas. Den handlar om att vara människa i en värld där det inte är skamligt att vara egoistisk, begå osolidariska handlingar eller blunda för orättvisor. Den handlar om att leva i en tid då Europas och Sveriges gränser stängts och låtit ord som mänskliga rättigheter stanna vid att just bara vara ord.

Ni borde vara räddare handlar om att inse; att när individualismen smygande ersatt tron på varandra och vår förmåga lämnar den ett stort hål efter sig.

Ni borde vara räddare för det tomrum som uppstår.

Ni borde vara räddare är en utställning om att fortsätta vara människa trots att mänskliga egenskaper inte efterfrågas. Den handlar om att lägga sig ner utan att ge upp, om att vara sårbar utan att vara svag och om att göra motstånd.

Men ni borde vara räddare.


Ett rörligt vernissagekort!
________________________________________________________

Rettigs konstnärsstipendium 2017 tilldelas Ella Tillema

Juryns motivering:
Med ett rakt och kompromisslöst tilltal förenar Ella Tillema det poetiska och det aktivistiska. Hennes konstnärskap tar sig an brännande frågor om samtid och framtid. I fokus står systemet och hur vi kan mobilisera motstånd mot dess förtryckande mekanismer. Det sårbara hos människor och landskap är ett återkommande motiv i Ella Tillemas måleri. Målningarna används i installationer som omsluter betraktaren och öppnar sinnena för existentiella bråddjup. De politiskt brännande ämnena återkommer i Tillemas textbaserade arbeten, skapade med humorn som vapen i pamflettens tillgängliga form, och i hennes musik med punken som stark klangbotten.

Om Rettigs konstnärsstipendium
Länsmuseet Gävleborg, Rettig Capital och Per Christian Rettig & Co har tillsammans instiftat Rettigs Konstnärsstipendium. Stipendiet delas ut vartannat år till en konstnär som är verksam i Sverige och i sitt konstnärskap arbetar med samtidens frågor. Utöver stipendiesumman på 50 000 kr erbjuds stipendiaten en utställning på Länsmuseet Gävleborg.

Stipendiejuryn består av representanter från stiftarna samt en inbjuden jurymedlem, i år Niclas Östlind, fil. dr. och lärare vid Akademin Valand.

Ella Tillema är född 1983 i Stockholm. Hon är numera verksam i Malmö, där hon tog sin magisterexamen i fri konst vid Malmö Konsthögskola 2010. Ella Tillema arbetar med figurativt oljemåleri i stora format, men också med text, screentryck och musik.

- Det viktigaste för mig är att jag kan använda min konst för att berätta, säger Ella Tillema. Jag vill berätta om det som sker i mig när jag ser på vår samtid. När jag målar kan jag reagera på min omvärld och hur allt påverkar mig som individ i samhället. Jag behöver min konst för att kunna sätta mig själv i relation till världens tillstånd och det är viktigt för mig att kunna ifrågasätta det jag ser. Framför allt försöker jag vara ärlig när jag skapar.

________________________________________________________

Välkommen till Verket, Gamla järnbrukshyttan i Avesta, i sommar!
20/5 - 17/9

________________________________________________________


Läs mer om utställningen här!
________________________________________________________

Ett rörligt vernissagekort
Galleri Thomas Wallner 29/4 2017 12-17
Välkommen!
________________________________________________________


NU FINNS DET FLER TRÖJOR!
Tröjorna finns att köpa på Rundgång i Malmö, på www.multipel.nu eller kan beställas direkt av mig (skicka ett mail till mossarella(at)gmail.com).
_________________________________________________________

Just nu går det att sen en hel monter full med mina pamfletterLunds Konsthall! Det är en utställning om konstnärsgjorda böcker curerad av Thomas Millroth och den pågår till den 27 nov 2016.

I samband med utställningen i Lund arrangeras ett samtal kring Tryckfrihet på Malmö Konsthall, där jag kommer snacka lite kort om mina pamfletter.
_________________________________________________________

En liten teaser inför utställningen i Ljungby!
_________________________________________________________

Välkommen på vernissage!

www.ljungbergmuseet.se

_________________________________________________________

STIPENDIEUTDELNING OCH ARTIST'S TALK: Ella Tillema
Onsdag 25.5 kl. 18
K-salen
Malmö Konsthall

Stiftelsen Malmö Konsthall av år 1931 delar ut sitt stipendium. Årets stipendiat Ella Tillema presenterar sig och berättar om sitt arbete. Ella Tillema är född 1983 och tog examen vid Konsthögskola i Malmö 2010. Hon arbetar främst med figurativt oljemåleri i det stora formatet, men också med text, screentryck och musik. "Jag vill berätta om det som sker i mig när jag ser på vår samtid. När jag målar kan jag reagera på min omvärld och hur allt påverkar mig som individ i samhället", säger Ella Tillema. Hon tilldelades Ljungbergmuseets pris till Sven och Ann Margret Ljungbergs minne 2014 och Ellen Trotzigs stipendium 2012.

Stipendiet, som varje år tillfaller en idag verksam konstnär med anknytning till Malmö, går ej att söka. Läs mer om stiftelsen
Fri entré. Samarr. Stiftelsen Malmö Konsthall av år 1931.

Välkommen!
_________________________________________________________

Interview by Ashik Zaman published in The Fourmist ACTIVATE issue #7


Read the whole story here


_________________________________________________________

Vem som än vinner
är det vi
som förlorar

På Krognoshuset pågår det en begravning av vår gemensamma framtidstro. Från fönsterna har svarta fanor hängts ut. Kollektivet är upplöst. Borta är den gemensamma kampen. Istället ett handslag på att inget går att förändra. En tyst överenskommelse.

Den svarta färgen är ett genomgående tema i Ella Tillemas utställning. Svart som sorgen, och som känslan av att vi inte längre tror att det kan bli bättre. Svart som det tomrum hoppet lämnat hos oss. Från ovanvåningen hörs toner som av ett begravningståg, där själva sångerna sjunger ut sorgen över sin egen död.

Den svarta färgen är hotfull. I det svarta kan det finnas saker vi inte kan se och mörker har en förmåga att dölja. Den svarta färgen är som svarta hundar, på jakt efter villebråd i mörka skogars utkanter. Hundar som tålmodigt väntar på rätt tillfälle att slå till.
Men mörker kan också erbjuda skydd och vara en plats för motstånd att växa. Kanske kan den svarta ytan sprängas av krafter vi inte visste fanns. De som står tysta och bara ser kanske en dag får nog?

Kanske kan ett tomrum fyllas av något annat, av någon annan.


13 februari-13 mars 2016

Vernissage kl 12-17 lördagen den 13 februari 2016
Öppet ons-sön 12-17

Blåsorkestern Röda Kapellet från Lund spelar live kl 12.00 i utställnigen.

Konstföreningen Aura, Mårtenstorget 3, 223 51 Lund

www.krognoshuset.se


_________________________________________________________

You Only Live Once
2015

Exhibited in Artifice #2 which is a gallery/magazine/poster-group-exhibition.
Participating artists: Snövit Hedstierna, Finn Öhlund, Azar Alsharif, Carl Johan De Geer, Ella Tillema, Klas Eriksson, Kristin Nordhøy, Peter Johansson, Björn Kjelltoft och Martha Ossowska Persson.

Buy Artifice #2 at Konst-ig, Papercut and Rönnells Antikvariat in Stockholm and Dirty Records, Mahogny and Konstmuseets shop in Gothenburg. You can also order it from Samlade Skrifter
_________________________________________________________

Archive of Visions and Actions
Imago Mundi Swedish collection
Venice 2015

_________________________________________________________

Malmö Gallerinatt 26 september 2015
Relesefest för årets pamflett
DET ÄR INTE HAVET SOM DÖDAR

Ella Tillema, Elisabeth Frieberg och Thomas Lundgren
Galleri Thomas Wallner @ High Court (gamla hovrätten)
26 september - 29 november 2015.

_________________________________________________________

Interview in C-print journal!

Rebel With A Cause

Ella Tillema in many ways is a rare and exceptional artist, a political artist who uses her art to address the declining and dismal state of the world today as she sees it, but more so pinpointing how on a personal note it actually feels to be an individual in it. In our interview she speaks about how rage and fear serves as a focal point in her art and the urgency to influence a better direction for the future lying ahead.

Read the interview at C-print.se


_________________________________________________________

Sven Ljungberg och Ann Margret Ljunberg


_________________________________________________________


TOKYO!

WATARI Museum of contemporary art Tokyo, Japan
group exhibition, curators Göran Green and Gert-Olle Göransson
fall 2016 participating artists are: Martin Berring, Johan Furåker, Melissa Henderson, Leif Holmstrand, Peter Johansson, Mathias Kristersson, Anna Nordqvist Andersson, Maiken Stene, Ella Tillema, Elizabeth Thun and Charlotte Walentin.

_________________________________________________________

Den Kritiska Gränsen

Bilder från min senaste separatutställning, Den Kritiska Gränsen på Galleri Thomas Wallner, presstext och recensioner hittar du här.

_________________________________________________________

Följ mig på Instagram

Jag lägger upp bilder från ateljén, pågående arbeten, grejer som inspirerar mig, lite gamla verk eller gamla minnen då och då!
Klicka här!